Google translate is a website service that provides you with a translation of the website, to the language you choose from the list. Since it is computer generated, the translation may not always be completely correct. Please note that we are not responsible for any inaccuracies.
Fysioterapeuten och forskningsplaneraren Gerd Laxåback valde närheten till familjen på Åland framom nya jobbutmaningar i Asien när hennes forskningsprojekt vid Karleby universitetscenter Chydenius avslutades.
- Jag är specialiserad på geriatrisk fysioterapi, alltså för äldre. Vid Chydenius arbetade jag med forskning kring fysisk funktionsförmåga för seniorer. Här ingick ett utbyte med Singapore, dit jag ofta reste för att hålla kurser för fysioterapeuter.
Strax innan flytten till Åland fick Gerd Laxåback ett jobberbjudande, som hade inneburit två år i Singapore.- Jag valde faktiskt Åland och Mariehamn framför Singapore. Jag hade nog nappat om jag var yngre, men där jag är i livet prioriterar jag relationen med barnbarnen. Det är viktigare för mig.
När dottern Jannica skulle få sitt andra barn valde Gerd i stället att flytta till Åland för att hjälpa till med barnbarnen.
- Att bli mormor var en omvälvande upplevelse som verkligen tog mig med storm. Då var tanken var att jag skulle stanna i tre månader, men det slutade med att jag och min man köpte lägenheten vi hyrde, och blev kvar.
Det var i mars för tre år sedan. Drygt ett år senare fick Gerd nytt jobb på Folkhälsan på Åland som koordinator för hälsofrämjande arbete.
- Till en början var jag inställd på att vara mormor på heltid, men när jobbet på Folkhälsan dök upp var det för intressant för att inte söka. Nu har jag jobbat här i två år och trivs jättebra – jag får vara mormor på heltid och jobba heltid – och jag hinner med båda!
Gerds man Joakim är divisionsdirektör och vd för ett ledande logistikföretag på fastlandet med verksamhet inom bland annat stuveribranschen i hamnar och sjöfart. För hans del betyder det många resdagar per år.- Vi har kvar vårt hus och sommarstugan i Karleby, men vårt hem är nu här på Åland. Vi kan båda jobba på distans, så vi kan varvar lite mellan Åland och Karleby.
I tvåspråkiga Karleby är finska majoritetsspråk, det får Gerd att uppskatta svenskspråkigheten på Åland lite extra. Liksom öppenheten i samhället.
- Jag känner redan grannarna bättre här än hemma i Karleby, där vi bott i huset i 20 år. Här säger man ju hej! Man ser och hälsar på varandra, det är en lite mer europeisk mentalitet. Här får jag också heta Gerd Laxåback, mitt namn är svårt att uttala på finska.
Numera blir det också en del distansjobb från Vanda, där Gerd har sitt tredje barnbarn. Givetvis försöker hon sälja in Åland även till yngsta dottern med familj, men under tiden är hon glad att hon har möjlighet att åka och hälsa på dem ofta.
Förutom jobb och familj är hunden Whisky en viktig del av livet. Båda gillar friluftsliv och tillsammans har de testat både räddningshundsverksamhet och vänhundsbesök på äldreboenden.- Vi bor i Möckelö Strand, nära Mariehamn och med skogen bredvid. I Karleby får jag sätta hunden i bilen och köra några kilometer för att komma till skogen.
Tid för egen träning är annars viktigt. Gerd vill föregå med gott exempel och göra hälsofrämjande val i vardagen.- Jag älskar vattenlöpning och vattengymnastik, bland det första jag gjorde när jag kom hit var att besöka Mariebad och se hur simhallen fungerar. Numera tränar jag också på Avancia, som har e-gym. Det gäller att tänka på sin egen kondition.
I sin roll vid Folkhälsan fokuserar Gerd på aktiviteter och grupper för vuxna. Ibland enbart som koordinator, ibland som gruppledare och föreläsare. Hon håller också i skolningar för gruppledare.
- Det är varierat och roligt att vidareutvecklas yrkesmässigt. Vi har allt från fysiska träningsgrupper med cirkelträning eller vattengymnastik till samtalsgrupper för till exempel förtidspensionärer, ekonomiskt bedragna eller ”mitt sällsynta liv” för de som lever med ovanliga hälsotillstånd.
Några stötestenar finns det förstås även på Åland, som att näthandel inte är lätt att kombinera med den åländska skattegränsen. Eller att färjorna är väderberoende och flygen till Helsingfors lite för få.- Det positiva överväger ändå, även om jag kan sakna möjligheten att handla allt jag behöver från en och samma stormarknad.
Förstås saknar hon Joakim när han inte är här, men tänker att det också är hälsosamt – och att det sen är extra roligt när man ses.
- Jag trivs jättebra på Åland, framför allt att få vara nära barnbarnen – och dessutom få leva och jobba på svenska!
Välkomstguide – allt som är bra att veta inför flytten till Åland.
Information för dig som söker nytt jobb.
Hitta ditt nya hem – tips och råd för dig som letar boende på Åland.
Det finns många anledningar att välja Åland. Ibland är det jobbet, andra gånger familjen, kärleken eller möjligheten till en enklare vardag. Läs mer om hur livet på Åland kan se ut i våra intervjuer med nya ålänningar.