Ungdomar på gågatan Torggatan i Mariehamn i sommarkvällen.

Sommarjobba på Åland

Åland har hundratusentals besökare under sommaren. Havet är alltid nära och de flesta kommer för att njuta av bad och båtliv i vacker skärgårdsnatur. Här behövs du!

Tack vare turismen är utbudet av hotell, gästhem, stugbyar, campingplatser och gästhamnar stort på Åland. Här finns också ett stort antal restauranger, caféer, barer och butiker som servar både sommargäster och lokalbefolkning. 

En del av turistföretagen är öppna året runt, andra öppnar till högsäsongen. Men oavsett vilket – sommartid behövs alltid en rejäl personalförstärkning för att kunna erbjuda den allra bästa servicen till alla.

Vanliga frågor om sommarjobb

Var hittar jag jobb att söka?

Du hittar alla sommarjobb bland platsannonserna. Välj Endast sommarjobb så har du många sommarjobb att välja mellan. Listan fylls på hela tiden så gå gärna in ofta för att se om det finns något för just dig:

Här kan du söka bland lediga platser på Åland.

Du kan också söka sommarjobb på Åland genom Nordjobb. Här hittar du mer info om Nordjobb.

Vad finns det för jobb?

Logiföretagen och alla restauranger och serveringar är stora arbetsgivare sommartid. De behöver bland annat kockar, servitörer, diskare, städare och receptionspersonal.

Butikerna behöver försäljare och kassapersonal. Mindre turistföretag söker ofta allt-i-allo-personer som är redo att hoppa in där det behövs.

Sommarvikarier är också viktiga inom en rad branscher som inte är direkt inriktade på turism, till exempel inom hälso- och sjukvård. På Åland finns förutom ett centralsjukhus, både offentliga och privata hälsostationer samt kommuner som är i stort behov av sommarpersonal.

Även företag i finanssektorn som banker och försäkringsbolag samt företag inom media erbjuder sommarjobb. På mindre företag får man ofta ta ett större ansvar och många sommarjobbare på Åland har fått värdefulla erfarenheter som på sikt lett till att de kunnat ta nya steg i karriären.

Var på Åland finns jobben? Och under vilken tid på året?

Flest sommarjobb hittar du i och i närheten av Mariehamn. Men det finns jobb över i stort sett hela Åland, det vill säga på landsbygden på huvudön och på skärgårdsöarna öster om den.

De flesta sommarjobb börjar i juni och slutar i augusti. Men många arbetsgivare uppskattar om du kan börja redan i april/maj och stanna till september/oktober. Det finns också korta inhopp på några veckor.

Upptäck Åland

Åland består av en huvudö där Ålands enda stad, Mariehamn, ligger. På huvudön är avstånden korta. Det är cirka 50 km från söder till norr och något längre från väster till öster.

Öster om huvudön ligger flera samhällen på egna öar. Till dem åker du med de mindre skärgårdsfärjorna - bara det är ett litet äventyr i sig.

Det spelar egentligen inte någon roll var du väljer att sommarjobba på Åland. I Mariehamn med omnejd är det mer liv och rörelse och du har närmare till shopping och nöjen. Om du jobbar på en skärgårdsö bor du i ett mindre samhälle med ett mindre utbud men med större chans till fler mäktiga naturupplevelser. Havet, klipporna och hela skärgårdsnaturen är nära var du än är på Åland.

Vilka meriter är bra att ha?

Du har enklare att hitta jobb om du har fyllt 18 år.

Språkkunskaper uppskattas. Ibland är det även en fördel att ha ett körkort.

I vissa branscher är det en fördel om du studerar eller kanske har examen inom området, till exempel inom vård och restaurang.

Om du söker ett jobb där du ska hantera livsmedel i någon form måste du ha ett hygienpass. Ålands yrkesgymnasium ordnar regelbundet kurser på sex timmar, som avslutas med ett test innan du får passet. Du kan även delta enbart i testet om du tror att du redan har den kunskap som krävs.

Ett alkopass är en merit om du söker jobb på restauranger och kaféer där man säljer alkoholhaltiga drycker. Du kan tentera för att få passet på Ålands yrkesgymnasium.

Läs mer om kurser för hygienpass och alkopass på Ålands yrkesgymnasium

Annat som är bra att veta om sommarjobb på Åland

Hur hittar jag bostad och behöver jag göra en flyttanmälan?

Hitta bostad

En del arbetsgivare ordnar bostad åt sina sommarjobbare. Om inte får du söka lägenhet på den öppna marknaden. Facebook, särskilt gruppen “Bostäder på Åland”, är en bra plats att börja på. En del sommarjobbare slår sig ihop och söker en större lägenhet att dela på.

Här finns fler tips om hur du kan hitta bostad att hyra på Åland

Flyttanmälan

Om du jobbar på Åland mindre än 3 månader behöver du inte göra någon flyttanmälan.

Stannar du mellan 3 och 12 månader? Då ska du göra en anmälan om tillfällig flytt. Är du nordisk medborgare gör du den på magistraten i Statens ämbetshus i Mariehamn. Ta med id-bevis! Denna anmälan kan du också göra på något av postkontoren på Åland eller på www.alandpost.ax.

Som nordbo ska du vara folkbokförd i endast ett av de nordiska länderna. Om du delar din tid mellan två länder ska du vara folkbokförd i det land där du bor den mesta delen av tiden, minst 183 dagar/år.

Läs mer på www.ambetsverket.ax

Bankkonto, skattekort och a-kassa?

Kolla ditt bankkonto!

Du behöver ett bankkonto för att arbetsgivaren ska kunna betala ut din lön. Kontrollera om det fungerar med det konto du har eller om det är bättre att öppna ett konto i en bank på Åland. Det gäller i första hand dig som kommer från ett annat land än Finland.

Skaffa ett skattekort

Som sommarjobbare behöver du ett skattekort som du får hos Skattebyrån vid Statens ämbetsverk i Mariehamn. Om du inte har ett finländskt personnummer får du ett tillfälligt. Om du kommer till Åland från ett annat land än Finland och jobbar här mindre än sex månader ska du i vissa fall välja mellan progressiv och källskatt. 

Besök www.vero.fi för mer information och blanketter.

Mer information:
Betala skatt och deklarera i Finland – information från Skatteverket.se.

Här kan du ansöka om skattekort i Finland och på Åland.

Vad gäller för a-kassan?

Är du från Sverige? Kontrollera då med din nuvarande a-kassa vad som händer om du sommarjobbar på Åland. Gå inte ur a-kassan innan du vet vad som gäller.

Kan du inte vara ansluten under den tid du jobbar på Åland? Begär då att få ett överflyttningsbevis (blankett U1) som du lämnar till motsvarande arbetslöshetskassa i Finland. Då överförs dina uppgifter och du omfattas av arbetslöshetsförsäkring även på Åland.

Motsvarande blankett för överflyttning behöver du när du återvänder till Sverige.

Hur fungerar hälso- och sjukvården?

Under tiden du jobbar på Åland har du rätt till hälso- och sjukvårdstjänster här. Förutom den offentliga vården finns privata läkarmottagningar.  Arbetsgivarna ansvarar ofta för sjuk- och hälsovård för sina anställda.

Läs mer om hälso- och sjukvården på:

Folkpensionsanstalten FPA

Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS)

Hygienpass och alkopass behövs i restaurangbranschen

Hygienpass och alkopass är bra att ha om du söker jobb i restaurangbranschen.

På Åland erbjuder Ålands yrkesgymnasium kurser för dig som behöver hygienpass och alkopass.