Vacker tidig solig morgon på granitröda klippor vid blankt hav på Åland.

7 myter om Åland

Det finns många påståenden om Åland som inte stämmer – här tittar vi närmare på sju av de vanligaste missuppfattningarna. Visste du det här om Åland?

1. Du måste vara ålänning för att få jobb

Nej, inte alls. Åland behöver dig och din kunskap. Här är arbetslösheten låg och vi har brist på människor med rätt kompetens. Sysselsättningssituationen är bra. Vi har stor efterfrågan på långsiktig arbetskraft, särskilt inom sjukvård, IT/teknik, service, skola och barnomsorg.

Arbetslösheten är låg, sysselsättningsgraden är hög och det finns goda möjligheter till jobb på Åland.

2. Du får inte köpa bostad

Du kan visst köpa bostad på Åland. När du flyttar kan du köpa hus på områden för fast bosättning bara du ansöker om jordförvärvstillstånd. De flesta områden ligger vackert och naturnära, vissa med sjöutsikt och båtplats. Aktielägenhet är ett annat alternativ. Då behöver du inget jordförvärvstillstånd.

3. Inflyttade får inte starta företag 

Självklart får du starta företag som inflyttad. Åland har lång tradition av entreprenörskap och välkomnar varmt likasinnade. Vi ser fram emot alla nya etableringar och speciellt dina goda idéer.

På Åland finns drygt 2 900 aktiva företag. Ungefär 85 procent av dessa företag sysselsätter fyra personer eller färre. Många är enmansföretag men det finns också större företag med världen som marknad. Du är välkommen att lämna in din ansökan om näringsrätt till Ålands landskapsregering!

Mer information om att starta företag på Åland hittar du på www.naringsliv.ax.

4. Åland är en isolerad ö 

Åland är drygt 6 700 öar och skär mitt i Östersjön, strategiskt mellan Sverige och Finland. Den geografiska positionen gör Åland till en viktig knutpunkt för sjöfart och handel i hela Östersjöregionen. Färjetrafiken är en central del av kommunikationen till och från Åland. Färjor förbinder Åland med omkringliggande länder och regioner. Den lilla internationella flygplatsen knyter ihop Åland med andra destinationer i Norden och i Europa.

5. Åland är stendött när sommaren är slut

Det är lätt att förstå varför Åland ofta förknippas med sommarhalvåret och aktiviteter fyllda med sol och hav. Men Åland är så mycket mer! Evenemangskalendern är fylld av aktiviteter och händelser under hela året. Kulturhuset Alandica har ett rikt utbud av gästande artister och teaterföreställningar. Föreningslivet blomstrar och det finns mängder av idrottsföreningar att välja mellan.

Åland har flest idrottsanläggningar per capita i Finland och det finns aktiva föreningar och klubbar för så gott som alla intressen.

6. Får man ens flytta till Åland? 

Javisst får du flytta till Åland! Åland är en plats med många nationaliteter. Drygt 38 procent av alla som bor på Åland är födda någon annanstans. För personer i arbetsför ålder är antalet inflyttade ännu högre. På Åland bor sammanlagt drygt 80 olika nationaliteter, som talar cirka 70 olika språk. Välkommen till Åland!

7. Åland lever på bidrag från ­Finland

Nej, det gör vi inte. De flesta skatter som uppbärs i landskapet är statliga skatter och betalas till finska staten. I gengäld för de uppgifter som landskapet sköter för staten återför staten varje år medel till Åland genom en särskild avräkning (avräkningsbeloppet) och en skatteavräkning.