Google translate is a website service that provides you with a translation of the website, to the language you choose from the list. Since it is computer generated, the translation may not always be completely correct. Please note that we are not responsible for any inaccuracies.
Barnomsorg innebär att någon tar hand om ditt barn när du arbetar eller studerar. Till barnomsorgen på Åland hör daghem för yngre barn samt fritidsverksamhet för skolbarn. För dig som är hemma med ditt barn finns andra aktiviteter samt lekparker i Folkhälsans regi.
Alla vårdnadshavare till barn som har sin hemort på Åland har rätt till kommunal barnomsorg i daghem eller familjedaghem. På Åland säger man vanligtvis dagis istället för daghem eller barnomsorg, i Sverige talar man om förskola.
Lämna in din ansökan till hemkommunen senast fyra månader innan barnet behöver platsen. Om behovet av barnomsorg beror på arbete, studier eller utbildning – och det därför inte är möjligt att förutsäga när behovet uppkommer – ska du lämna in din ansökan så snabbt som möjligt. Dock senast två veckor innan barnet behöver platsen.
Det finns daghem för barn i ålder 9 månader till 7 år i varje kommun. Kontakta din hemkommun för mer information om kommunens daghem.
Året innan barnet börjar grundskolan har barnet rätt till minst 20 timmar barnomsorg med förundervisning (skolförberedande verksamhet) per vecka. Målsättningar och riktlinjer för hur förundervisningen ska bedrivas finns i läroplanen för barnomsorgen på Åland. Varje daghem ska visa i en arbetsplan hur verksamheten är planerad och ska genomföras.
Fritidshemsverksamhet bedrivs av kommunerna, oftast i särskilda "eftis" eller "föris" i direkt anslutning till skolan. Fritidshemsverksamheten är inte en subjektiv rättighet på samma sätt som övrig barnomsorg på Åland. Tillgången på platser varierar också från kommun till kommun.
Information om förundervisning och fritidsverksamhet får du från din hemkommun på Åland.
Läroplanen för barnomsorgen hittar du på laroplan.ax.
Om du inte arbetar eller studerar utan är hemma med ditt barn finns det andra aktiviteter du kan delta i, där barnet får leka med andra barn och du kan träffa andra vuxna.
I flera kommuner finns lekparker i Folkhälsans regi där barn (2-5 år) kan vara max 3 timmar om dagen. Lekparkerna är utomhus.
Folkhälsan på Åland har i övrigt mycket verksamhet inriktad på barn och familj, som familjecafé och babysim. Kontakta också ditt bibliotek eller församling för att se vilken verksamhet de ordnar.
Vid Ålands skolor och daghem är maten god och näringsrik. Det är viktigt med mångsidig och näringsrik mat som är lagad från grunden.
De åländska daghemmen serverar frukost, lunch och mellanmål varje dag. I skolorna serveras lunch och mellanmål.
Till lunch tillagar köket varierad husmanskost, helst av ekologiska och närproducerade råvaror. Åtminstone en gång i veckan står fisk och vegetariska rätter på menyn. Grönsaker och frukt finns alltid och av daghemmen bakar många eget bröd.
Om du har fler frågor om livet på Åland är du välkommen att höra av dig till oss! Vi ger personlig vägledning, hjälper dig med flyttplanerna och tipsar gärna om jobb, boende, skola och fritidsaktiviteter.