Janina Honkala och Jimmy Fagerström

Gemenskap, trygghet och närhet till naturen

Janina Honkala flyttade till Kökar tillsammans med sin åländske sambo Jimmy Fagerström för att få ett lugnare liv.
- Alla passar inte för stadsliv. På Kökar har jag hittat en miljö där jag som varit utmattad klarar av att jobba 100 procent.

Janina Honkala och Jimmy Fagerström

Redan efter gymnasiet och studier till hästskötare på Kimitoön flyttade Janina Honkala till Åland. Hennes dåvarande pojkvän fick ett jobberbjudande, och hon följde med.

- Jag började med postutdelning vid Åland Post, och startade sen eget företag med stallverksamhet samtidigt som jag var engagerad vid Ålandstravet.

Efter det tog Janina även över en butik med försäljning av häst- och fritidsartiklar, till slut jobbade hon mer än dubbelt. Det fortsatte hon med tills hon blev utmattad och behövde ta en paus.

Skärgården lockade

Numera bor Janina i skärgårdskommunen Kökar, och vardagen ser helt annorlunda ut. När hon återhämtat sig från utmattningen började hon på spelbolaget Paf med huvudkontor i Mariehamn. För snart fem år sen träffade hon också sin nuvarande sambo Jimmy. Janina flyttade in i hans hus i Lemland, och för tre år sen fick paret sitt första barn. Just nu är Janina höggravid med deras andra barn.

- Ganska tidigt började vi prata om att flytta till Kökar. Jimmy är härifrån, så egentligen är det ganska naturligt att vi hamnade här. Både hans bror med fru och föräldrar bor också på Kökar.

Kökar är Ålands sydligaste kommun och en av landskapets sex skärgårdskommuner. Från fasta Åland är restiden 2,5 timme med skärgårdsfärja, lika länge tar det från Galtby i Korpo på fasta Finland. I kommunen bor drygt 220 personer och det finns barnomsorg, skola för klass 1–9, bibliotek, lanthandel och äldreboende.

Perfekt för distansarbete

Tankarna på att flytta ut i skärgården har funnits med länge, men planerna blev inte verklighet förrän Janina hittade ett jobb som fungerade med Kökar som utgångspunkt. Hon trivdes på Paf men ville arbeta helt på distans.

- Paf erbjuder bara hybridlösningar. Jag har inget emot att åka in till Mariehamn ibland för möten och annat, men att bo på Kökar och tillbringa en stor del av veckan borta från familjen var inte ett alternativ.

Lösningen blev ett jobb på ett finskt läkarbolag med huvudkontor i Tammerfors. Idag arbetar hon som kundrådgivare i ett team där majoriteten jobbar på distans. Huvudspråket är finska, men Janina ger service även på svenska i samtal och chattar med företagets kunder.

För att ha stabilt internet hyr Janina ett kontor i kommunkansliet.
- Hittills har jag inte haft problem en enda dag. Skärgårdskommunerna har satsat på fiber och det finns bra uppkoppling i hela skärgården.

Hon trivs med distansarbete och önskar att fler företag såg fördelarna, särskilt på Åland. 
- Satsningar på distansarbete vore perfekt för skärgården och perfekt för företagen. Min arbetsgivare har huvudkontor i Tammerfors och hela min arbetsgrupp är utspridd i hela landet. Allt sker på distans.

Lugnare vardag

Arbetet är visserligen intensivt, men när arbetsdagen är slut så är den verkligen slut. Janina har två kilometer till jobbet, och Jimmy har tio. Efter flytten började han jobba som barnskötare på Kökar och startade också ett företag inom fastighetsservice. Han hjälper stugägare med allt från små reparationer till gräsklippning.

Paret hyr ut sitt hus i Lemland men har inga planer på att flytta tillbaka. I stället hyr de ett äldre hus på Kökar som de har totalrenoverat för året-runt-boende.
- Vad gör man en vinterkväll i stan? Förmodligen samma som vi gör här! Vardagen ser likadan ut överallt, men här finns också lugnet, naturen, havet och en stjärnklar himmel.

Viktig gemenskap

Naturen är viktig för både Janina och Jimmy, som gärna vistas på sjön och åker ut med egen båt. De uppskattar också gemenskapen på en mindre ort.
- Alla känner alla och det blir socialt på ett annat sätt, väldigt familjärt. Bara genom att gå till butiken får du din dagliga sociala dos, säger Jimmy.

Barnfamiljerna i kommunen umgås mycket. De har själva dragit i gång småbarnsgymnastik i skolan. Många är aktiva i föreningar som ungdomsföreningen, byalaget eller Marthaföreningen. Janina är engagerad i Folkhälsan och har nyligen tagit över som ordförande efter sin svärmor.

- Så länge du vill och är intresserad är du alltid välkommen med!

Kommunen arbetar också aktivt för att locka fler invånare. Ett inflyttningsteam hjälper nyinflyttade med praktiska frågor.

Uppskattar tryggheten

En trygg omgivning för barnen att växa upp i ser Jimmy och Janina som en stor fördel. 
- Vi skulle nästan kunna låta vår 3-åring gå på egen hand till farmor och farfar 300 meter bort på vägen utan att vara oroliga.

Livet är inte långsamt – de är småbarnsföräldrar, jobbar heltid, driver företag och är engagerade i föreningslivet – men det är ändå lugnare. Trots att de snart får tillökning i familjen!
 

Bra att veta