Lina Karlsson, barnmorska vid ÅHS.

Det är lugnare och mer personligt att föda barn på Åland

Lina Karlsson är barnmorska vid Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS) i Mariehamn. Sammanlagt har hon jobbat över 10 år på BB- och gynavdelningen vid Ålands centralsjukhus i Mariehamn.
- Jag trivs, det är en bra arbetsplats!

Lina Karlsson, barnmorska

Lina Karlsson är ålänning och numera återflyttare. Efter studier till sjuksköterska jobbade hon nästan 8 år på ortopeden i Uppsala innan hon valde att vidareutbilda sig till barnmorska.

- Efter det jobbade jag två år vid kvinnokliniken på Akademiska sjukhuset. Först ett år på förlossningen, sen ett år på BB. Det är erfarenheter som jag är glad att jag har med mig.

Lina har kvar sina kontakter i Sverige. Även om hon är anställd vid ÅHS har hon fortfarande möjlighet att hoppa in ibland och jobba på Akademiska, som är ett större sjukhus med fler förlossningar. Hon gillar omväxlingen och tycker att det är ett bra sätt att hålla igång kompetensen.

- Jag är glad att jag kan att åka över till Sverige ibland och jobba. Du behöver utöva för att hålla dig a jour.

Mer tid för förlossningar

På ÅHS jobbar cirka 15–18 barnmorskor på BB, gyn och mödrarådgivningen. Jämfört med större orter är antalet födslar per år färre på Åland, vilket ger barnmorskorna mer tid för varje förlossning. Nyblivna mödrar har också möjlighet att stanna kvar längre på BB. Lina berättar att de flesta stannar 3–5 dygn, oavsett om de är förstagångs- eller omföderskor.

- Det betyder att det finns tid att landa efteråt, och att det finns möjlighet att prata igenom förlossningen med sin barnmorska. Det är också barnmorskorna som gör efterundersökningen om förlossningen varit okomplicerad, och de flesta uppskattar den kontinuiteten. Annars är det läkaren som gör efterundersökningen.

Lugnt och tryggt

Lina flyttade tillbaka till Åland efter sin andra graviditet. Numera bor hon i Mariehamn tillsammans med man, tre barn och en hund.

- Min man är också ålänning och vi har nog alltid tänkt att vi skulle flytta tillbaka någon gång. Att bo på annan ort utan anhöriga i närheten gick bra med första barnet, men när vi fick våra tvillingar blev vardagen tuffare.

Som barnmorska har Lina flera gånger fått frågan om hon själv skulle kunna tänka sig att föda sina barn på Åland.
- Det skulle jag absolut göra, även om jag hade en tvillinggraviditet igen. Eftersom vi befinner oss på en ö planerar vi våra förlossningar på ett annat sätt än vid större sjukhus, där neonatalavdelning och olika specialister alltid finns tillgängliga. Istället har vi bra samarbeten med universitetssjukhusen i Åbo och Uppsala. 

Förutom ÅHS egna barnläkare och gynekologer finns dessutom specialister från andra sjukhus på plats vissa veckor.

Personligare vård 

En stor fördel med att genomgå graviditet och förlossning på Åland är att familjerna ofta hinner bekanta sig med barnmorskorna innan förlossningen. Lina berättar att förlossningens barnmorskor tar hand om ett av besöken vid mödrarådgivningen mot slutet av graviditeten.
- Då går vi igenom avdelningens rutiner, och den som vill får en rundvandring på BB och i förlossningssalen.

De flesta som föder barn på Åland har alltså träffat sin barnmorska redan innan förlossningen. Antingen via mödrarådgivningen eller i samband med andra besök vid BB, till exempel för att få akupunktur.

- På ett större sjukhus som Akademiska i Uppsala träffar jag kanske 3–4 familjer och är med på 1–2 förlossningar under en natt, sen ser jag dem inte mera. På Åland har du i stället massor av möjligheter att träffa din barnmorska dagarna efter förlossningen om du vill diskutera den. Du kan också boka in en förlossningsgenomgång när du känner dig redo.

I övrigt är vården sig lik, det är i princip samma procedurer och mediciner på Åland som i Sverige. Liksom i övriga Norden minskar antalet förlossningar även här.

- Vi vill gärna ha fler förlossningar hos oss, och blir glada när bortaålänningar eller andra med Ålandsanknytning väljer att föda hos oss. Det brukar inte vara något problem att få betalningsförbindelse från sitt sjukhus.

Ett bra val för familjer

Privat är Lina nöjd med familjens flytt till Åland, även om de också trivdes med livet i Uppsala.

- För barnen spelar det ingen roll om de bor på Åland eller i Uppsala, men för oss som föräldrar känns det väldigt bra att de har fått växa upp på Åland. Om vi jämför med vänner i Sverige märker vi att deras barn inte alls har samma frihet som våra barn har.

Hon uppskattar också att det är nära till det mesta och att det är möjligt för barnen att ha många fritidsintressen med allt från fotboll till dans.

- I stället för att allt blir ett projekt och tiden går till pendling och andra tråkiga saker blir vi rika på fritid. Utbudet är också stort och du behöver inte köa för att få plats – varken till fritidsaktiviteter eller till de bästa skolorna.

- Åland är perfekt för alla som gillar att leva det vanliga livet!

Bra att veta

Hur fungerar hälso- och sjukvården?

Under tiden du bor och jobbar på Åland har du rätt till hälso- och sjukvårdstjänster här. Förutom den offentliga vården finns privata läkarmottagningar. Arbetsgivarna ansvarar ofta för sjuk- och hälsovård för sina anställda.

Läs mer om hälso- och sjukvården på:

Folkpensionsanstalten FPA

Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS)