Google translate is a website service that provides you with a translation of the website, to the language you choose from the list. Since it is computer generated, the translation may not always be completely correct. Please note that we are not responsible for any inaccuracies.
Möjligheten till en ny karriär inom programmering och utveckling lockar sökande från hela världen till innovativa teknikutbildningen grit:lab.
Första omgången av grit:lab samlade 70 studerande från 20 olika länder i åldersspannet 18-43 år med olika yrken och bakgrund på Åland. Tjugotre av de studerande är ålänningar, övriga kommer från länder som Vietnam, Singapore, Indien, Bosnien och Brasilien.
- Flera av våra studerande har hunnit bo några år i Finland eller Norden innan flytten till Åland, men för många är steget stort, de har flyttat hit från en helt annan del av världen, bland annat Brasilien, Singapore och Vietnam, säger Anna-Lena Svenblad, co-director vid grit:lab.
Anna-Lena Svenblad berättar att uttagningarna började med ett tvåtimmars online-test, som var öppet för alla intresserade världen över – även de utan tidigare erfarenhet av programmering. Enda begränsningen var 18-års åldersgräns.
- Vi testade deltagarnas minne och deras kognitiva och logistiska tänkande. Sen bjöd vi in 150 av dem med högst poäng till en piscine, en fyraveckors djupdykning i kodning här på Åland.
Kvar efter de intensiva piscine-veckorna stod slutligen 70 ivriga problemlösare, redo att ta sig an grit:lab och inleda sin nya karriär i techbranschen.- Det är verkligen en utmaning, men jag ser inget negativt med en utmaning. Det leder till tillväxt och utveckling, sammanfattar en av de studerande vid grit:lab.
Utbildningen drivs av det åländska spelbolaget Paf i samarbete med Ålands Yrkesgymnasium och Ålands Landskapsregering. Campus ligger också i Paf:s moderna lokaler strax utanför Mariehamn. Även ett tiotal andra techbolag är engagerade i utbildningen som grit:lab Partners och kommer kontinuerligt att interagera med de studerande under de tvååriga studierna. Förutom att utbilda kreativa programmerare är tanken att öppna upp för framtida arbetstillfällen genom att låta bolagen och de studerande hitta varandra under studietiden.
Enligt Anna-Lena Svenblad är de studerande extremt motiverade och kreativa. - Det märks inte bara i utbildningen, de är också ivriga utanför läroplattformen och vill göra allt från att lära sig svenska till att delta i meet ups, hackatons och olika sportaktiviteter tillsammans med de techbolag som är kopplade till utbildningen. Därför startar vi också upp en kurs i svenska här på Paf med två lektioner i veckan.
grit:lab baserar sig på 01 Edu, Nicolas Sadirac’s utbildningsplattform för att väcka digitala talanger, och har varken lärare eller läroböcker. Förutom självledarskap är plattformen baserad på gamification, det vill säga på användandet av olika spelelement och ett system som räknar poäng och öppnar upp nästa nivå när du klarat uppgiften. Lika viktig är dock peer to peer learning och det kreativa samarbetet. Anna-Lena förklarar att plattformen är balanserad för att uppmuntra de studerande att hjälpa varandra och lära tillsammans.
- För att kliva upp till nästa nivå behöver du ta del av och granska andras arbete – en duktig programmerare kan därför inte jobba ensam genom nivåerna och bara prestera på egen hand, utan behöver övriga i gruppen för att nå framgång. Det är när man kan förklara för andra som man även samtidigt lär sig själv på ett djupare plan.
Plattformen är alltså byggd så att det lönar sig för alla deltagare att dela med sig av sina erfarenheter till andra. Det ställer dock höga krav på de studerande som både ansvarar för det egna lärandet och gentemot gruppen. En stor omställning för vissa, medan andra trivs med upplägget.
Som en av de studerande sammanfattar:- Det är så bra! Det är inte bara en fin dröm eller god idé, utan det fungerar verkligen!
Första omgången av grit:lab startade i augusti 2022 och pågår till augusti 2024. Nästa omgång är planerad att starta upp hösten 2024.
Läs mer om grit:lab på gritlab.ax
Läs mer om grit:lab på Alandliving.ax: grit:lab – the new coding school.
Deltagare: 70 studerande från över 20 olika länder i åldersspannet 18-43 år. 25 procent av dem är kvinnor, vilket är högt inom techbranschen. Drömmen är dock 50/50.
Studiespråk: engelska.
Campus: Paf, Lövdalsvägen 8, Mariehamn.
Pedagogik: undervisningsfri och projektbaserad techutbildning i läroplattformen 01 Edu. Läs mer om 01 Edu på 01-edu.org
Utbildningen drivs av Paf i samarbete med Ålands yrkesgymnasium, som även validerar och sköter utexaminering. Det betyder att du kan ansöka om studiestöd från FPA i Finland, AMS på Åland eller svenska CSN under studietiden.
Flyttar du till Åland för att studera?
Läs mer om studentbostäder på Åland
Välkomstguide – allt som är bra att veta inför flytten till Åland.
Information för dig som söker nytt jobb.
Hitta ditt nya hem – tips och råd för dig som letar boende på Åland.
Det finns många anledningar att välja Åland. Ibland är det jobbet, andra gånger familjen, kärleken eller möjligheten till en enklare vardag. Läs mer om hur livet på Åland kan se ut i våra intervjuer med nya ålänningar.