Andrea Björnhuvud och Sofia Olander vid Möckelö daghem i Jomala.

Ett nytt daghem växer fram i Jomala

Med rymliga lokaler, naturen runt hörnet och fokus på pedagogik satsar Jomala på framtidens barnomsorg. Nu öppnar nybyggda Möckelö daghem i det växande bostadsområdet Möckelö Strand. Samtidigt söker kommunen efter fler engagerade medarbetare, som lärare inom barnomsorg, socionomer med inriktning på barn samt barnskötare och barnledare.

Barnomsorgschef Andrea Björnhuvud och föreståndare Sofia Olander

Möckelö daghem öppnar sina första två avdelningar våren 2025, fler öppnas vid behov under hösten. Byggnaden har ritats av ATOM arkitekter i samarbete med en planeringsgrupp, där pedagogisk personal har ingått. Resultatet är ett modernt tvåvåningshus med fyra flexibla avdelningar: Molekylen, Algoritmen, Krumeluren och Mojängen – alla designade för att kunna anpassas efter olika barngrupper.

– Jag hoppas att vi blir ett daghem med hög pedagogisk kompetens, där personalen är aktiv både ute och inne, säger föreståndare Sofia Olander.

Plats för lek och lärande

Två avdelningar är för barn mellan 1–3 år och två för äldre barn mellan 3–6 år. Varje avdelning har fyra pedagoger med olika kompetenser: barnskötare och barnledare, lärare inom småbarnspedagogik och socionomer med barninriktning.

I verksamheten finns tillgång till rörelserum, en ateljé per avdelning med kreativa möjligheter samt lugna vilorum. Det finns även utrymmen för specialpedagoger och barn i behov av särskilt stöd. I ett lugnt rum med sinnesmaterial kan barn få en paus, eller extra stöttning.

– Vi vill skapa inspirerande miljöer både inomhus och utomhus. Fri lek är viktig, men barnen ska också kunna välja mellan olika aktiviteter kopplade till pedagogiken, berättar Sofia.

Möckelö daghem i Jomala, exteriör.

Daghemmet har en stor gård med en egen julgran på rot och ligger nära skogen, fotbollsplanen och en badstrand. Här finns också ett eget kök med kock och köksbiträde, och maten tillagas på plats.

Bättre balans, mindre stress

Jomala kommun driver idag sju daghem – fem större och två mindre – med cirka 150 anställda totalt. Möckelö daghem blir det senaste tillskottet, och Sofia ser fram emot att bygga en verksamhet där både barn och vuxna trivs.

– Det ska vara en arbetsplats där vi utvecklas tillsammans. Smågruppsarbete är viktigt, men vi är också öppna för nya idéer och har stort utrymme att anpassa verksamheten efter barnens behov, säger hon.

För alla som funderar på att flytta till Åland för att jobba inom barnomsorgen finns flera fördelar. Arbetsveckan är kortare – 38 timmar i veckan inklusive kaffepaus, jämfört med Sveriges 40 timmar plus rast.

– När jag flyttade hem till Åland från Sverige kunde jag knappt tro att det var sant, säger Sofia. Jag jobbar mindre och jag slipper lägga tid på pendling – det har gjort en enorm skillnad i min vardag. Jag hade högre lön i Sverige, men skatten var också högre där.

Andrea Björnhuvud, barnomsorgschef i Jomala, håller med.
– Vi har fina lokaler, stora gårdar, lagad mat på plats och bra personaltäthet. Det är en stor fördel – både för barn, vårdnadshavare och anställda.

Jobba inom barnomsorgen

Har du en lärarutbildning från Sverige? Då behöver du först ansöka om erkännande av din examen hos Ålands landskapsregering (läs mer nedan under "Bra att veta"). Processen är oftast snabb – Sofia fick ansökan godkänd på två veckor – men tänk på att ansöka i god tid, den kan dröja längre. Det tillkommer en engångsavgift.

Om du har utbildning från Finland behöver du inte ansöka om erkännande.

Språket är viktigt – du behöver kunna svenska för att få fast anställning. Har du ett annat modersmål kan du börja som vikarie, och få stöd för att utveckla dina språkkunskaper under tiden.

Bra att veta

Erkännande av yrkeskvalifikationer

Vill du jobba på Åland med en utbildning från en högskola eller ett universitet i ett annat land än Finland? Då behöver du först ansöka om att få din examen eller studieprestation jämställd med motsvarande utbildning i Finland eller på Åland. Det gäller exempelvis dig som vill jobba som lärare i skolan eller inom barnomsorgen.

Utbildningsbyrån vid Ålands landskapsregering hjälper dig med din ansökan:

Mer information om erkännande av utländska yrkeskvalifikationer hittar du hos Ålands landskapregering.

Jobba inom barnomsorgen på Åland

Att arbeta med barn på Åland är både meningsfullt och utvecklande. Inom barnomsorgen finns möjligheter till trygga anställningar, engagerade kollegor och en vardag där du får vara med och forma framtiden.

Läs mer om att jobba inom barnomsorgen.