Google translate is a website service that provides you with a translation of the website, to the language you choose from the list. Since it is computer generated, the translation may not always be completely correct. Please note that we are not responsible for any inaccuracies.
- Mycket i mitt liv grundar sig i Åland och kärleken och närheten till havet, säger Karin Juslin, som numera kombinerar familjeliv i Mariehamn med karriär som konsult och specialist inom hållbarhet för globala konsultföretaget PwC.
Intresset för klimatförändringar och hållbarhet började tidigt. Karin Juslin växte upp i Mariehamn, och som liten åkte hon ofta med familjen och badade när föräldrarna kom hem från jobbet.
- Det gick bra i början av sommaren, men när vi kom till augusti sa mamma ofta att vi inte kunde bada eftersom det var alger i vattnet. Sen dess har jag frågat varför det är så här, vad beror det på att havet mår som det mår – och jag har inte slutat än. Indirekt är det också vad jag jobbar med i dag. Att vara hållbar är en komplex fråga som ingen kommer undan, varken näringsliv eller privatpersoner.
Med havet och Östersjön i tankarna var planen därför att läsa till marinbiolog i Göteborg efter gymnasiet. I stället blev det först en sväng via det miljövetenskapliga programmet med inriktning naturvetenskap innan Karin slutligen hamnade på Göteborgs handelshögskola.- Jag insåg att mina möjligheter att påverka var större som miljövetare än som marinbiolog, men när jag stod där i labbet bland experiment som bara exploderade blev det också tydligt att naturvetenskap inte är något för mig. Så jag gick vidare till handelshögskolan i stället för att ha möjlighet att jobba med hållbarhetsfrågor inom näringslivet, komma närmare där besluten fattas.
Med en dubbelexamen som civilekonom och miljövetare fick Karin jobb på revisions- och rådgivningsbyrån PwC Sverige i Stockholm efter studierna. - Redan från början var jag tydlig med att jag gärna jobbar med redovisning och rapportering, men att jag också har ett stort driv för hållbarhetsfrågor – och frågade mina chefer om det gick att kombinera.
Det gjorde det. Först jobbade Karin med finansiell revision och PwC:s egna hållbarhetsfrågor, men ganska snabbt blev det mer och mer med inriktning mot kundernas hållbarhetsutmaningar utifrån rapportering, styrning och processer.- Och det är vad jag fortfarande gör idag!
I Stockholm träffade Karin sin sambo Christian och tillsammans byggde de upp ett liv i storstaden. Barn, karriär och vardagspussel varvade familjen med turer till Åland och sommarstället i Eckerö.- Vi köpte torpet innan jag blev av med min hembygdsrätt. När Christian var föräldraledig bodde vi till och med där för att han skulle få prova hur det är att leva på Åland och för att vi ville hitta ett ställe utanför storstaden att spendera föräldraledigheten på.
Några seriösa planer på en flytt fanns däremot inte.- Hur mycket jag än älskar Åland är baksidan att jag inte kan jobba med det jag gör på PwC hos en åländsk arbetsgivare. Specialistroller som min finns inte på samma sätt, åtminstone inte än – vilket är synd för hållbarhetsfrågan kommer inte att försvinna.
Sen kom pandemin och med den nya insikter och förutsättningar. Livet i en lägenhet lockade allt mindre samtidigt som inställningen till distansarbete blev positivare i samhället. Åland blev plötsligt en möjlighet.
- Vid ett besök på Åland råkade vi köra förbi ett nytt bostadsområde i södra Mariehamn, där staden precis skulle börja lotta ut tomterna bland alla intresserade. Spontant bestämde vi oss för att vara med och det slutade med att vår lott blev dragen först. Vi fick tomt först av alla – så nu sitter vi här, säger Karin vid köksbordet där utsikten över havet är slående.
Eftersom tomten ligger på planerat område behövde Karin och Christian heller ingen hembygdsrätt för att få köpa den.
Innan flytten gjorde Karin och Christian en plus- och minuslista. På plussidan stod till exempel lägre huspriser, ingen storstadspuls och närhet till havet.- Det är också bättre skola och tryggare samhälle, barnen kan ta sig till kompisar utan att jag behöver följa med. Dagis är helt magiskt med stor gård och så hittar de på massor med roliga grejer för barnen.
Numera jobbar Christian vid Ytternäs skola och fritidshemmet Tärnan, sonen Philip har börjat första klass och dottern Olivia går på dagis. Karin har i sin tur bytt arbetsgivare från svenska PwC till PwC Finland och jobbar numera mot Helsingforskontoret.
- Jag är väldigt tacksam mot min arbetsgivare och glad över att jobbet gick att lösa så att jag kan fortsätta stötta bolag i deras resa mot att bli mer hållbara. Jag jobbar fortsättningsvis med kunder i hela Norden. Mycket är digitalt, men jag har också möjlighet att sitta på PwC:s kontor i Mariehamn när det behövs.
Annars är vardagen egentligen samma som i Stockholm.- Jag jobbar mycket och barnen har sina aktiviteter med gymnastik, dans, simning och fotboll – men logistiken är enklare. I avstånd har vi nästan lika långt till fotbollsträningen som i Stockholm, men med trafiken på Åland tar det 10 minuter jämfört med 30 i Stockholm.
Både Karin och familjen är glada över flytten.- Här har vi frihet, närhet till havet och det är enkelt för familj och vänner att titta in – samtidigt som jag kan ha ett arbetsliv som utmanar och stimulerar.
Vill du bo på Åland och jobba på distans? Läs mer här!
Nätverket Bärkraft finns till för dialog och samverkan kring arbetet med att genomföra "Utvecklings- och hållbarhetsagenda för Åland".
Policylabbet Granit – ett komplement till det etablerade politiska och policyutvecklande systemet.
Välkomstguide – allt som är bra att veta inför flytten till Åland.
Information för dig som söker nytt jobb.
Hitta ditt nya hem – tips och råd för dig som letar boende på Åland.
Det finns många anledningar att välja Åland. Ibland är det jobbet, andra gånger familjen, kärleken eller möjligheten till en enklare vardag. Läs mer om hur livet på Åland kan se ut i våra intervjuer med nya ålänningar.