Google translate is a website service that provides you with a translation of the website, to the language you choose from the list. Since it is computer generated, the translation may not always be completely correct. Please note that we are not responsible for any inaccuracies.
Vad har Danilo Costa Canguçu från Brasilien, Dragana Bjelajac från Bosnien och Olena Taburno från Ukraina gemensamt? Svaret är projektbaserade techutbildningen grit:lab på Åland.
- När möjligheten med grit:lab upp dök upp valde jag att testa, även om jag ser mig mer som konstnär än programmerare, säger Danilo Costa Canguçu, som hade bott fyra år i Helsingfors innan han blev antagen till utbildningen.
Han var trött på storstadslivet och ville testa hur det var att bo på en mindre ort. - Jag gillar det så här långt, ålänningarna är vänliga och jag känner mig mycket mer accepterad här.
grit:lab startade för att möta det ökande behovet av kreativa programmerare och utvecklare inom techbranschen på Åland. Utbildningen drivs av det åländska spelbolaget Paf i samarbete med Ålands Yrkesgymnasium och Ålands Landskapsregering. grit:lab har sitt campus i moderna utrymmen vid Pafs huvudkontor.
Förutom Paf är även ett tiotal andra techbolag engagerade som grit:lab Partners och kommer kontinuerligt att interagera med de studerande under den tvååriga utbildningen.
Dragana Bjelajac hittade till grit:lab via en vän som bor på Åland.- Hon skickade en länk och frågade ifall jag kände någon som var intresserad av att söka. Jag jobbat länge som ekonom och kände för att byta karriär, så det slutade med att jag sökte själv.
Alla sökande fick först genomgå ett två timmar långt online-test med utmaningar för minnet och kognitivt och logistiskt tänkande. 150 av dem med högst poäng blev sedan kallade till Åland för en fyra veckor lång djupdykning i kodning, en piscine, vid Paf. Av dem blev 70 antagna till grit:lab.
Hit hör även Olena Taburno, som kom till Ålands som flykting från Ukraina. - Jag har alltid varit intresserad av kodning, och ser grit:lab som min chans att starta om. Jag är glad att jag blev utvald till utbildningen. Det är väldigt intressant, men verkligen inte lätt!
Danilo, Dragana och Olena trivs på Åland. De lyfter lugnet och naturen, tryggheten och att ålänningarna är hjälpsamma. Efter utbildningen vill de gärna stanna kvar och uppskattar möjligheten att lära känna åländska techbolag redan under utbildningstiden.
- Av de företag vi har träffat gillar jag särskilt Crosskey, som har ett mentorsystem för sina nyanställda, säger Dragana medan Olena vill återförenas med sin man och drömmer att jobba för ett åländskt företag med kontor i Ukraina.
Först gäller det bara att ta sig genom två år av krävande techstudier.
grit:lab är baserad på den franska utbildningsplattformen 01 Edu och saknar lärare, i stället handlar det till stor del om självledarskap och kunskapsutbyten mellan de studerande. Utbildningen är baserad på gamification och peer-to-peer learning. För att ta dig vidare till nästa nivå i behöver du både klara uppgiften och granska andras arbete.
- Sharing is caring! säger Dragana. Det är lärande genom att fråga andra, söka efter information och att lära sig att lära ut till andra. Du måste dela med dig av det du kan.
Olena tycker att det är ett bra koncept och ett helt nytt tankesätt, men att det är svårt utan lärare – och lite frustrerande. Dragana och Danilo håller med. Ingen av dem har erfarenhet av programmering sen tidigare, men tycker att det hade varit till stor nytta att åtminstone vara lite bekant med semantiken.
- Samtidigt är det väldigt utmanande och intressant med många olika projekt, det blir inte tråkigt!
Första omgången av grit:lab startade i augusti 2022 och pågår till augusti 2024. Nästa omgång är planerad att starta upp hösten 2024.
Läs mer om grit:lab på gritlab.ax
Läs mer om grit:lab på Alandliving.ax: grit:lab – the new coding school.
Deltagare: 70 studerande från över 20 olika länder i åldersspannet 18-43 år. 25 procent av dem är kvinnor, vilket är högt inom techbranschen. Drömmen är dock 50/50.
Studiespråk: engelska.
Campus: Paf, Lövdalsvägen 8, Mariehamn.
Pedagogik: undervisningsfri och projektbaserad techutbildning i läroplattformen 01 Edu. Läs mer om 01 Edu på 01-edu.org
Utbildningen drivs av Paf i samarbete med Ålands yrkesgymnasium, som även validerar och sköter utexaminering. Det betyder att du kan ansöka om studiestöd från FPA i Finland, AMS på Åland eller svenska CSN under studietiden.
Flyttar du till Åland för att studera?
Läs mer om studentbostäder på Åland
Välkomstguide – allt som är bra att veta inför flytten till Åland.
Information för dig som söker nytt jobb.
Hitta ditt nya hem – tips och råd för dig som letar boende på Åland.
Det finns många anledningar att välja Åland. Ibland är det jobbet, andra gånger familjen, kärleken eller möjligheten till en enklare vardag. Läs mer om hur livet på Åland kan se ut i våra intervjuer med nya ålänningar.